Bureau B+B designs extensive renovation plan for the inner city of The Hague.

O070-20180425_collage-balcony

With the designs for Plaats and Lange Voorhout that where released to the public we reached the first milestone in the renovation plan for the public space of the most central sequence of public squares of The Hague: the ‘Heartline’

The route; Spui, Buitenhof, Plaats and Lange Voorhout will be transformed into a world class and inviting inner city making it possible to connect different inner city quarters to the Binnenhof palace area, the parliament of the Netherlands. This extensive investment in the city center will mark the final piece of the 1987 renovation plan of the entire inner city of The Hague, also designed by Bureau B+B.

With the expansion of the pedestrian zone the opportunity emerges to restore the original sequence of urban spaces. The goal is to update the inner city to the standards of today by building on the intrinsic qualities of its origin; the Buitenhof as an urban stage in front of the Binnenhof, Plaats as a gate between the museum quarter and the shopping district and the Hofplaats as an outdoor Agora in front of the heart of the Democracy. By extensive spatial and cartography reading, Bureau B+B dissected the development of the urban tissue of the inner city of The Hague, as a form of Urban Anatomy. The goal was to develop proposals for enriching the economic climate, orientation, places to stay, and readability of the inner city.

The design for Plaats focusses on expanding the square and connecting it to the palace’s water in order to function as a fully-fledged entrance of the pedestrianised sequence of urban squares that follows. The square is expanded significantly by leading the ongoing traffic around the corner. Furthermore the square will, on top of being a place for terraces, also become a green square because of the addition of trees on the edges of the space. The statue of the historic statesman Johan de Witt will be raised and put on a grand urban stage becoming the centrepiece of the square.

For the whole project please visit: http://bplusb.nl/en/work/the-connected-core/

  • Location: Lange Voorhout, The Hague, Netherlands

"De Plaats" as a spatial ancorpoint in the city

Minimizing traffic space, maximizing public space of the "Lange Voorhout"

Spatial clarity and cohesion through timeless design for the "Parliament Square"