Atrium, Staalmanplein

Atrium Staalmanplein

On the Staalmanplein in the New-West area of Amsterdam, an apartment building for the elderly has recently been built. De Alliantie owns the building and Crodaan provides the healthcare. Along with architect Caro van Dijk, Bureau B+B designed a meeting space on the first floor of the building. The expansive area is divided into intimate places and the interior atrium is connected with exterior terrace.

Tree bench
Bureau B+B and Caro van Dijk designed a tree bench that are used inside and outside. Even though the trees will be different, the similar objects create the connection between both environments.

Multi-furniture
The second connection between the areas is through a multifunctional piece of furniture. It is a long, wooden object, containing several cupboards, booths and tables. The furniture extends from the atrium to the terrace, with an outdoor kitchenette on the far end.

Tree projection
In the five-story high atrium, a curtain is suspended, on which a life size tree will be projected. The projection is dynamic where tree changes during the day and the seasons, making the passing of time visible. In addition, the curtain has a positive influence on the acoustics of the atrium.

  • Location: Amsterdam, staalmanplein
  • Client: Cordaan
  • Partners: Caro van Dijk
Atrium Staalmanplein

Outside meets inside in the Atrium on Staalmanplein

Atrium Staalmanplein

Bureau B+B and Caro van Dijk designed a tree bench that will be used both inside and outside.

Atrium Staalmanplein

In the atrium, a curtain is suspended, on which a life size tree will be projected.

Atrium Staalmanplein

A multifunctional furniture piece

Atrium Staalmanplein

The large space is divided into intimate places